Vihdinkatu 6, 2.krs, Lohja

Kissa talvella

Mikäli kissan annetaan ulkoilla ympäri vuoden, viihtyy se myös pakkasessa. Kissan ei kuitenkaan pitäisi antaa viettää koko päivää kylmässä. Kissan pitäisi päästää sisälle lämmittelemään aina kun se hakeutuu sisälle. Kissaa ei saisi päästää ulos, jos kotona ei ole ketään, joka voisi päästää sen takaisin lämpimään. Kissaa ei saa jättää työpäivän ajaksi pakkaseen. Kissalle voi tehdä parvekkeelle tai terassille lämpimän lepopaikan, jossa se voi tarvittaessa odotella vähän aikaa ennen sisälle pääsemistä. Mikäli pakkanen paukkuu hyytävän kylmänä, ei kissaa pitäisi päästää ulos ollenkaan.

Paleltumisvammat

Jos kissa ei pääse sisälle halutessaan vaan se joutuu viettämään liian pitkiä aikoja ulkona, se voi saada paleltumia. Korvat, hännänpää, tassuanturat ja varpaat ovat herkkiä paleltumaan. Paleltuneen kohdan tunnistaa siitä, että se punoittaa tai sinertää. Mikäli kissa vaikuttaa siltä, että jokin osa on voinut paleltua, sen täytyy ensin antaa lämmitellä huoneenlämmössä. Kissan voi tarvittaessa laittaa peiton tai viltin alle lämmittelemään. Sitä ei saa kuitenkaan peittää kokonaan, jotta se saa hengitettyä. Lämmittelyn pitää tapahtua tasaisesti ja hitaasti. Paleltuneita osia ei saa hieroa eikä missään nimessä yrittää kuumentaa niitä vedellä. Mikäli kissan yleiskunto alkaa heikkenemään, se pitää viedä heti eläinlääkäriin.

Kaulapanta

Jokaisella ulkoilevalla kissalla pitää olla talven pimeydessä kaulapanta, jossa on heijastin tai valo. Pimeässä erottuvalla kissalla on pienempi todennäköisyys joutua onnettomuuteen. Mikäli kissalla on valo kaulassa, on autoilijalla edes pieni mahdollisuus huomata kissa ajoissa. Pannan pitää olla joustava, jotta se irtoaa tai aukeaa tarvittaessa. Mikäli panta ei jousta, voi kissa kuristua pannan juuttuessa kiinni esimerkiksi oksaan. Kissan kiipeilemisen on oltava turvallista myös panta kaulassa. Oikein toimiva panta vapauttaa kissan, vaikka panta tarttuisikin kiinni johonkin.

Tunnistusmerkintä

Mikäli kissan päästää juoksentelemaan ulos, siinä on oltava joko tunnistesiru tai tatuointi. Kissan kaulapantaan kannattaa kiinnittää pieni laatta, johon voi kirjoittaa omistajan yhteystiedot, vähintään puhelinnumeron, josta omistajan tavoittaa. Näin toimien omistajaan saadaan yhteyttä, jos kissa on eksynyt kauas kotoa tai joutunut onnettomuuteen. Mikäli kissa joutuu onnettomuuteen ja kuolee, on tunnistemerkityn kissan omistajalla suurempi todennäköisyys saada tietoonsa se, mitä kissalle on tapahtunut. Silloin omistaja ei jää elämään epätietoisuudessa ja odota kissaa turhaan kotiin. Eläinlääkäreillä on laitteet, joilla tunnistesirun sisältämät tiedot saadaan luettua.

Talviruokinta

Kissa kuluttaa talvella enemmän energiaa kuin kesällä mikäli se pääsee ulos ympäri vuoden. Varsinkin pakkasella juoksennellessaan energiaa kuluu paljon. Lumessa kahlatessa kissalle tulee nopeasti nälkä. Jos kissa ulkoilee paljon talvisin, pitää se huomioida ravinnossa. Kissan ruokavalioon ei kuitenkaan saa tehdä äkillisiä suuria muutoksia vaan muutokset tehdään vähitellen. Mikäli kissa ulkoilee vain kesäisin, kannattaa sen ruoka-annosta pienentää vähän, koska energiaa ei kulu sisätiloissa yhtä paljon. Kissa ei yleensä syö enempää mitä se tarvitsee. Ruokaa tarjotaan talvellakin 2-3 kertaa päivässä.

Kissan lempipaikat

Talvella kissa saattaa viihtyä ulkona lyhyempiä aikojan kerrallaan ja satunnaisemmin kuin kesällä. Kissa hakeutuu lämpimiin paikkoihin nukkumaan. Varsinkin lämpöpatterin läheisyys kiehtoo kissaa. Ulkona eläessään kissa etsii ahtaan paikan, jossa se mahtuu nukkumaan kerällä. Näin toimien kissa säilyttää lämpönsä parhaiten. Monen kissan lempipiilopaikka talvisin on auton moottoritila. Isommat kissat saattavat etsiytyä pysähtyneen auton renkaiden päälle nukkumaan. Kotona kissalle voi laittaa tuolin tai pesän lähelle patteria, jotta kissa saa erityisen mieluisan oleskelupaikan. Sisäkissalle täytyy muistaa tarjota riittävästi virikkeitä, jotta se viihtyy ja sillä on hyvä olla myös talvella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *