Vihdinkatu 6, 2.krs, Lohja

Kissa ja leikkiminen

Kissat rakastavat leikkimistä, mitä nuorempi kissa, sitä vauhdikkaammat leikit. Kissa opettelee leikkimällä tärkeitä taitoja jo pentuna, joita se tarvitsee koko elämänsä ajan. Kissa on kuitenkin petoeläin, jonka täytyy päästä toteuttamaan käyttäytymismallejaan, jotta se voi hyvin sekä henkisesti että fyysisesti. Leikkiminen liittyy vahvasti kissan tarpeeseen metsästää. Kissan ei enää tarvitse pyydystää ruokaansa, joten sen aivot kaipaavat muita haasteita. Leikki on tärkeä merkki siitä, että kissa on terve ja sillä on riittävästi virikkeitä.

Oikeat olosuhteet

Kissan kanssa leikkiminen onnistuu parhaiten silloin, kun kissa on levännyt eikä se ole stressaantunut tai varuillaan. Kissan on myös oltava ehdottomasti terve, sairaan kissan on annettava levätä rauhassa. Kissa on parhaimmillaan silloin, kun se pääsee leikkimään saalistamista. Kissan vaaniessa leikkihiirtä sen aivot tuottavat mielihyvähormoneja. Kun kissa pääsee saalistamaan, unohtaa se kaiken muun ympärillään. Kissojen metsästystaidot ovat hyvin vaihetelevia riippuen yksilöstä. Kissoilla säilyy tarve metsästää koko niiden elämän, vanhaksi asti. Iäkäs kissa saattaa nirsoilla, eikä kelpuuta mitä tahansa lelua saalistusleikkiin.

Leikkimistavat

Kissan saalistusvaiston herättää ääni ja liike. Kun kissa on huomannut lelun, sitä liikutetaan nykimällä. Liikkeellä matkitaan hetkittäin etenevää hiirtä. Hiiri pysähtyy välillä ihmettelemään ja juoksee taas pienen matkan eteenpäin. Kissa saa leikistä eniten iloa, kun se saa välillä saaliinsa kiinni. Tällöin kissa pääsee repimään lelua. Kissat tykkäävät myös säntäillä pingispallojen perään. Kissa saattaa makailla rauhallisena, ja yhtäkkiä sännätä pallon perään vauhdilla, jolloin matot lentelevät ja eteen osuvat esineet kaatuilevat. Todennäköisesti helpulikohtauksien syynä on energian purkaminen. 

Kissanminttua tai ruokaa sisältävä lelu

Kissa voi innostua lelusta todella paljon, jos se tuoksuu kissanmintulle. Kissat rakastavat kissanmintun hajua. Kissa joko halailee tai hieroo lelua jotta se pääsee nauttimaan hajusta parhaiten. Kissalle voi antaa myös lelun, jonka sisällä on kuivaruokaa. Lelu voi olla vaikkapa pallo, jota pyörittämällä ruokanappulat tulevat esiin ja kissa voi syödä ne. Suurimmista ruokakaupoista ja lemmikkieläinliikkeistä löytyy useita eri vaihtoehtoja. Leluja voi askarrella myös itse. Kissalle voi antaa aluksi helpommin ratkaistavia leluja ja siirtyä asteittain haastavampiin kissan mielenkiinnon mukaan.

Temppujen koulutus

Kissan voi opettaa tulemaan luokse, istumaan käskystä ja antamaan tassua. Ainakin teoriassa. Kaikki kissat eivät ole koulutettavissa, mutta ei ole mitenkään harvinaista, että kissalle saa opetettua temppuja. Kissan kouluttaminen vaatii kärsivällisyyttä huomattavasti enemmän kuin koiran kouluttaminen. Koirilla on luontainen tarve miellyttää ihmistä, ja tämä piirre kissoilta puuttuu. Täytyy siis osata motivoida kissaa oikealla tavalla. Oikeanlaisen palkkion saadessaan kissakin tottelee, oli motivaatio sitten rapsutuksia tai nameja. Koulutuksessa voi käyttää apuna naksutinta, jolloin kissa ensin ehdollistetaan naksuttimen ääneen ja se tietää, että äänen kuullessaan se on tehnyt mitä pyydetään ja se saa palkkion. Mitä nuorempi kissa on, sitä helpompaa myös sen kouluttaminen on.

Muista myös lepo

Kissat ovat petoeläimiä, mutta ne ovat myös itse saaliseläimiä. Se tarvitsee myös rauhallisen ja turvallisen paikan, josta se voi tarkkailla ympärilleen ja piileskellä halutessaan. Mikäli kissa on arka, on äärimmäisen tärkeää, että sillä on turvapaikka, jossa se voi rauhoittua. Parhaimmat piilopaikat sijaitsevat korkealla. Hyviä piilopaikkoja ovat kiipeilytelineen pesät, kirjahyllyn päälliset tai kissan oma kuljetuslaatikko. Vaihtelua kissan elämään tuo myös huonekalujen uudelleenjärjestely. Kissa innostuu tutkimaan nurkkia uudelleen sekä uusista näköalapaikoista tähyily rikastaa sen elämää. Toiset kissat kaipaavat lajitoveriensa seuraa, jotkut taas eivät tule ollenkaan toimeen kissakaverien kanssa. Kissa voi myös puolustaa reviiriään voimakkaasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *